II Liceum Ogólnokształcące im. Ks. Jana Twardowskiego w Oleśnicy

[Aby zapoznać się ze szczegółami oferty należy kliknąć tryb pełnoekranowy]

"CAŁY TEN CUKIER"

that sugar filmUczniowie z Koła filmowego obejrzeli film "Cały ten cukier". Utwór jest dokumentem, w którym reżyser, z pomocą ekspertów, opracował i przeprowadził na własnej osobie eksperyment, by zbadać negatywny wpływ cukru na ludzki organizm i odpowiedzieć na pytanie: co cukier potrafi zrobić z ciałem?

Po trzyletnim odstawieniu cukru przystąpił do działania. Najpierw spożywał 40 łyżeczek cukru zawartego w rekomendowanych jako zdrowe produkty przez 60 dni. Następnie zamienił je na cukier rafinowany, dodawany do żywności. Podczas eksperymentu nie zrezygnował z aktywności fizycznej. Podróżował do australijskich Aborygenów i USA, wyciągając wnioski o negatywnym wpływie produkowanych tam napojów. W filmie został przedstawione również znaczenie reklamy i manipulacji, stosowane przez koncerny wytwarzające żywność. Gameau wprowadził do dokumentu elementy przedstawienia, teledysku, animacji czy kiczowatych reklam, w których osadza samego siebie.

Wszystkich niezdecydowanych zachęcamy do obejrzenia teledysku, który znajdziecie pod adresem: https://www.youtube.com/watch?v=Ix-so6ifG_0

Więcej na temat filmu możecie przeczytać w tekście Oliwii Bartosik z kl. 2a.

 

"Cały ten cukier" to film dokumentalny napisany, wyreżyserowany, jak i wyprodukowany przez Damona Gamreau. Mężczyzna na co dzień zdrowo się odżywia i prowadzi aktywny tryb życia. Postanawia przeprowadzić na sobie sześćdziesięciodniowy eksperyment, którego przebieg rejestruje za pomocą kamery. W ciągu tego procesu ma zamiar jeść produkty powszechnie uznawane za zdrowe. Jak się okazuje, artykuły te, zawierają duże ilości cukru, o czym niechętnie mówią i piszą ich producenci. Już po kilku dniach Damon zauważa różnice w swoim ciele oraz w samopoczuciu. Jego stan zdrowia oraz wagę kontrolują specjaliści, a sam niejednokrotnie poddaje się badaniom, które ukazują, jak znaczący wpływ na jego organizm ma cukier.

Głównym celem reportażu jest przełamanie utartych przekonań dotyczących spożywanych kalorii, czy też mitów na temat negatywnego wpływu tłuszczu oraz podniesienie świadomości konsumenckiej. Nasze wybory często sprowadzają się do manipulacji, jakiej nieświadomie jesteśmy poddawani przez koncerny spożywcze. W momencie, gdy na opakowaniu widnieje napis „light", „fit", czy też ilustracja mogąca wskazywać na naturalny skład produktu, sięgamy po nie bez wcześniejszego sprawdzenia, co kryje w sobie skład zamieszczony z tyłu opakowania.

Sam sposób przedstawienia problemu jest bardzo przystępny dla młodego widza, gdyż montaż został wzbogacony o elementy graficzne. Autor równoważy merytorykę tego doświadczenia z jego codziennym życiem. Film momentami zabawny, innymi wywołujący pewien niesmak i oburzenie, które wydaje się być zamierzone, w celu pobudzenia odbiorcy do refleksji w kontekście jego własnych nawyków żywieniowych.
Niewątpliwie jest to pozycja warta obejrzenia, nie tyle pod względem merytorycznym, co skłaniającym do zadania sobie pytania "czy to co spożywamy, służy naszemu zdrowiu i samopoczuciu".

 

 
 
 
 
 
 
Najważniejsze bieżące projekty:   Współpracujemy między innymi z:   Hosting:  
erasmus1 ZSQUAD logo szkola z klasa 20
Podniesienie jakosci logo
 talenty
 
uniwersytet logo wroclaw PolitechnikaWroclawska Uniwersytet SWPS uniwersytet przyrodniczy wroclaw WyzszaSzkolaHumanistyczna   datanet aktualne  
inne    .  .  .  .   pozostali           Copyright© by II LO w Oleśnicy
.. . .  .  . . .   . . . . .