Kolejny wyjazd na zajęcia laboratoryjne w ramach pilotażowego programu na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego obył się na początku grudnia. Uczestniczyli w nim uczniowie klas drugich, realizujący rozszerzony program biologii. Tematem przewodnim były enzymy i ich właściwości. Poprzedzający zajęcia wykład dr Zdzisława Wróblewskiego przybliżył budowę i specyficzne cechy tej szczególnej grupy białek obecnych w żywych organizmach. Ich wyjątkowy charakter związany jest z faktem, że spełniają rolę biokatalizatorów przemian metabolicznych.
Wyposażeni w wiedzę teoretyczną uczniowie dalszą część zajęć odbyli w świetnie wyposażonej sali ćwiczeniowej pod opieką pracowników dydaktycznych uczelni. |
Samodzielnie oznaczyli poziom jednego z enzymów śliny – amylazy odpowiedzialnej za rozkład skrobi w jamie ustnej. Badali wpływ stężenia enzymów na prędkość reakcji enzymatycznej. W przywiezionym przez siebie materiale roślinnym ( ziemniaku, marchwi itp.) wykrywali obecność katalazy – enzymu powszechnie występującego we wszystkich żywych organizmach.
Te dwie efektywnie przepracowane w laboratorium godziny pozwoliły przybliżyć uczniom grupę związków chemicznych obecnych również w organizmie człowieka, a więc wpywających na jego prawidłowe funkcjonowanie. W ten sposób trudne treści stały się zrozumiałe, bardziej przyjazne, po prostu oswojone.